#SalvemSonFila

La publicació al BOIB de dia 25/5/2020 del Decret Llei 9/2020, ha suposat, de forma automàtica, la protecció de Son Fila Nou. L’article 3 d’aquest Decret Llei afecta directament la situació urbanística de Son Fila Nou, i diu així:

  • Article 3
    Reclassificació de sòl urbanitzable
    1. Queden automàticament classificats com a sòl rústic, amb la categoria de sòl rústic comú, en virtut d’aquest decret llei, els terrenys següents:
    a) Els classificats pel planejament general com a sòl urbanitzable no programat, amb vigència superior a vuit anys, que no haguessin aprovat inicialment el Programa d’Actuació Urbanística amb anterioritat a l’entrada en vigor de la Llei 12/2017, de 29 de desembre, d’urbanisme de les Illes Balears.

Des de la plataforma d’entitats #SalvemSonFila volem donar les gràcies a totes les persones que varen donar suport a la campanya per a la protecció de Son Fila Nou. La feina de les entitats ciutadanes organitzades i el suport de la ciutadania, sense cap dubte, han estat fonamentals per a aconseguir aquest resultat. Estam realment molt contents. Esperam que tots els ciutadans de Palma puguin gaudir d’aquest espai natural durant molts d’anys.

Son Puigdorfila Nou actualment presenta un estat de conservació que, en absolut, és irreversible i conserva intactes tots els trets culturals, naturals, etnològics i paisatgístics que varen recomanar al Consell de Mallorca, fa ara ja 22 anys, mantenir la seva classificació com a sòl rústic d’interès paisatgístic. Les cases de Son Puigdorfila Nou, de caràcter modernista, així com altres construccions annexes, varen ser construïdes entre els anys 1906-07 però la finca original, que integra les terres de Son Puigdorfila Vell i Son Puigdorfila Nou, estan documentades ja en el segle XVI. Les terres de Son Puigdorfila es varen dedicar tradicionalment al cultiu de l’olivera i, així, trobam terrasses (marjades) en bon estat de conservació tant en la part de Son Puigdorfila Vell com en la banda de Son Puigdorfila Nou, seguint fonamentalment el curs del torrent de Sant Magí. Prova d’aquesta dedicació al cultiu de l’oliva és la tafona de la possessió de Son Puigdorfila Vell. Com a element etnològic important en la finca trobam la plaça de toros de Son Puigdorfila que, segons ens indica Joan Mª Sabater Simó (Son Rapinya cien años de historia) va ser produïda arran de l’extracció de marès en la zona, entre d’altres, per construir l’església de Son Rapinya. Se sap que part del marès de la Catedral de Palma procedeix d’aquesta zona, concretament de les pedreres de la Font Santa, per la qual cosa no seria gens inversemblant suposar que també procedís de Son Puigdorfila Nou. En aquest sentit, l’indret conegut com la Font Santa es troba en aquesta finca i és descrita per Sabater com a “lloc fresc i frondós pel que corrien fontetes tènues que, especialment durant l’estiu, convidaven a tombar-se devora d’elles”. Tradicionalment la zona ha estat lloc de lliure pas pels habitants dels voltants perquè la propietat així ho havia consentit des de temps immemorials, un costum que encara avui mantenen els residents en les barriades dels voltants. La plaça de toros de Son Puigdorfila Nou, recorda Sabater, ha estat lloc tradicional de celebració del Diumenge de l’Àngel per als habitants de Son Espanyolet i Santa Catalina i la seva plaça de toros ha estat lloc de celebració d’esdeveniments, com el dinar ofert en una ocasió als infants que acollia en el passat la Misericòrdia. José Villalonga i Roberto Fernández (El Terme de Palma, evolució de la propietat i l’espai) destaquen en la seva publicació, datada l’any 2018, que, “a pesar de trobar-se a prop de zones molt desenvolupades urbanísticament, la superfície original de Son Puigdorfila (referint-se al conjunt de Son Puigdorfila de dalt o vell i de Son Puigdorfila de baix o nou) roman pràcticament inalterada”. Sense comptar la construcció de la via de cintura, l’única segregació important es produí l’any 1965, quan es va segregar una part per a la construcció del col·legi Madre Alberta.

Fitxa Plaça de Toros Son Fila

Vida Isleña Nº 5 – 1 de mayo de 1912

Son Puigdorfila Nou presenta avui, des del punt de vista urbanístic, un conjunt coherent amb Son Puigdorfila Vell i amb la resta d’espais naturals existents (ANEI de Son Muntaner, zones verdes previstes a Sa Teulera (pedrera de la Font Santa i torrent de Sant Magí). La comunicació entre ambdós espais està garantit, d’una banda, pel llit del torrent de Sant Magí, que comunica els dos Sons Puigdorfila per davall de l’autopista per un túnel transitable a peu i, de l’altre, per un magnífic passeig de Son Rapinya construït l’any 1987 que disposa d’un ample espai per a vianants i d’un carril bici que garanteixen també la comunicació harmònica de les dues finques. També garanteix aquesta comunicació el carrer Albó què, com s’ha dit, és un camí particular que uneix totes les finques que fan partió amb aquest camí. La zona és utilitzada des de fa temps immemorials pels habitants dels voltants com a espai de passeig i les entitats ciutadanes de la zona fa anys que reclamen la seva inclusió dins del corredor verd de Ponent o del torrent de Sant Magí, que permet la comunicació a peu dels boscs de Bellver amb les zones ANEI de Son Muntaner i de Son Quint i d’aquestes amb el terme de Puigpunyent a través del camí públic que uneix ambdós termes a través de la Serra d’en Marill. La recent incorporació del Camí Vell de Palma a Puigpunyent, datat del segle XIII, a la Ruta de Pedra en Sec, abona encara més la nostra petició de que Son Puigdorfila Nou s’incorpori al conjunt coherent d’espais naturals que conformen la porta d’entrada de Palma a la Serra de Tramuntana, declarada patrimoni de la humanitat per la UNESCO.

Parc Natural de Ponent

Salvar Son Fila Nou de la piqueta urbanitzadora no és només un objectiu en sí mateix, sinó que forma part d’una estratègia molt més ambiciosa de crear a Palma un gran parc natural, el PARC NATURAL DE PONENT. Des de la Plataforma ciutadana Ponent-Potent, “Ponentins” reclamem a l’Ajuntament de Palma que, en la futura revisió del PGOU, ampliï la superfície de l’espai natural públic amb la incorporació dels terrenys de les finques de: ANEI de Son Muntaner, Son Puigdorfila Vell, Son Puigdorfila Nou, Son Berga, Sa Teulera, Na Burguesa i Son Anglada (pedreres d’Establiments); així com de la zona de repoblació forestal que la promotora de les urbanitzacions de Son Quint i Son Muntaner, d’acord amb l’estipulat en el conveni de 2.002, va haver d’adquirir per allunyar del nucli urbà la via de circumval·lació de Son Rapinya. Conformant així el CORREDOR VERD DEL TORRENT DE SANT MAGÍ O PARC NATURAL DE PONENT (BELLVER – NA BURGUESA – SON PUIGDORFILA – SON MUNTANER – SON QUINT), veritable pulmó verd de la ciutat i un llegat per a les futures generacions de ciutadans.

Publicat per Parc Natural de Ponent

Parc Natural de Ponent. La lluita per preservar el pulmó verd de la ciutat de Palma: Entitat Ciutadana que defensa els interessos dels ciutadans dels pobles, barriades, zones o predis que integren la Serra de Na Burguesa i la seva zona d'influència, el Parc Natural de Ponent a Palma.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Create your website at WordPress.com
Per començar
%d bloggers like this: