Senderisme i Caminades Saludables

Projecte Senderisme i caminades saludables

Recordau que les caminades són gratuïtes pels socis. Emplenau el formulari i abonau la quota anual de 25 € i ja teniu gratis totes les caminades de l’any (2 setmanals). Premeu aquí:

A partir de dia 1 de juny de 2021 podeu arribar amb el bus de l’EMT fins a Son Puig i el cementeri de Sa Vileta, punts d’inici habituals de les nostres Caminades Saludables i també futur punt d’inici de la Variant de La Vileta de la Ruta de la Pedra En Sec.

Tots els vídeos de les caminades al nostre Canal de Youtube

https://www.youtube.com/channel/UC20VjCHWCoTSK9_R-nnMQXg/featured?view_as=subscriber

Senderisme i caminades saludables són un conjunt d’activitats que integren, d’una banda, l’organització i realització de sortides socioculturals periòdiques de senderisme de baixa/mitjana dificultat amb les que potenciarem l’activitat d’exercici físic, la iniciació al senderisme i el coneixement de l’entorn natural de la Serra de Na Burguesa en la seva vessant de Palma, el que hem denominat amb l’etiqueta #PARCNATURALDEPONENT. amb elles donarem a conèixer l’entorn natural de Palma i els seus valors culturals, patrimonials i etnològics.

Confeccionarem i mantindrem actualitzats diversos mapes interactius de recursos de salut i comunitaris: a) el mapa interactiu del PARC NATURAL DE PONENT, amb l’aplicació My Maps de Google Maps:

b) el MAPA D’ACTIUS DE SALUT DE PONENT mitjançant la mateixa aplicació. Primer, enregistrarem les rutes senderistes amb l’esmentada aplicació WIKILOC, integrant posteriorment aquestes rutes en el MAPA D’ACTIUS DE SALUT DE PONENT:

i c) El Mapa de TOPONÍMIA I EVOLUCIÓ URBANA del Districte de Ponent:

Aquests mapes són d’accés i ús públic per als usuaris del projecte i pel conjunt de la ciutadania que vulgui descobrir i saber més dels espais naturals i espais lliures de la zona Ponent de Palma.

Objectius del projecte

Son OBJECTIUS GENERALS del projecte

1) donar a conèixer l’entorn natural de la Serra de na Burguesa, així com els seus valors culturals, etnològics i paisatgístics. Es treballarà amb el Centre de Salut de Son Serra-La Vileta, amb els barris propers a la Serra de na Burguesa i amb els centres educatius, especialment els de la zona escolar de Ponent, atès que gran part dels recorreguts es poden fer sortint a peu dels mateixos centres educatius; així com amb altres entitats que vulguin conèixer el Parc Natural de Ponent.

Ens trobem davant d’un projecte que, d’una forma senzilla i imaginativa, incorpora alhora les perspectives intergeneracional (les activitats són aptes per a totes les edats i es poden compartir les caminades entre diferents grups d’edat), la intercultural (en atenció als diferents usuaris de cada entitat participant) i interdisciplinària (es treballa amb els àmbits educatiu, veïnal i sanitari per a la millora de la salut, el foment de la participació i el coneixement de l’entorn des d’una perspectiva sociocultural, patrimonial, etnològica i mediambiental).

Els mapes interactius del PARC NATURAL I D’ACTIUS DE SALUT DE PONENT serviran com a material de treball i actuaran com a espai virtual de trobada, seguiment i interpretació dels espais naturals i lliures del districte, i del conjunt d’objectius que treballa l’activitat objecte de petició de la subvenció.

2) Millorar la qualitat de vida als barris i a la ciutat de Palma a través de la interrelació amb les organitzacions ciutadanes dels Districtes de Ponent i Nord. Son també objectius generals del projecte fomentar els valors sociocomunitaris i de participació ciutadana, mitjançant el reforç del coneixement de l’entorn on s’habita o treballa. i Reforçar la capacitat de la ciutadania de respondre a les necessitats col·lectives pel que fa al manteniment del medi ambient i dels valors culturals, socials, etnològics i patrimonials que es contenen en ell. Finalment, es treballa l’envelliment saludable mitjançant l’exercici físic que suposa l’activitat de senderisme i les Rutes Saludables.

Son OBJECTIUS ESPECÍFICS del projecte:

1) Contribuir a reforçar l’oferta d’activitats formatives de qualitat, amb una incidència particular sobre la salut, la cultura, la defensa del medi ambient  i la formació dels infants i joves en el coneixement etnològic, un element que ens permet, en un món globalitzat i en un procés de canvi continuat, entendre la diversitat de cultures, tradicions i maneres d’entendre la vida a través de l’etnologia, que no només ens mostra les diferents formes de vida dels col·lectius sinó, especialment, les similituds i els punts en comú que trobem fins i tot en les cultures més allunyades.

2) Crear interès sobre la vida actual i passada en els nostres medis naturals i rurals i sensibilitzar, de manera transversal, sobre cinc eixos estratègics fonamentals:

a) Combatre l’aïllament i el sedentarisme social;

b) La defensa del medi ambient i del patrimoni natural, cultural i etnològic del nostre entorn més immediat;

c) El drets humans, el respecte per la diferència, el coneixement mutu i la prevenció de la violència masclista; 

d) El reforç del teixit associatiu com a eina fonamental per fer possible la participació ciutadana i el desenvolupament comunitari. i

e) La promoció de la salut com a mitjà eficaç per a envellir de forma activa i saludable, prevenir i combatre la solitud de la gent més gran i les malalties a tots els nivells

Temporalització

Les sortides socioculturals s’iniciaren dia 1 de març de 2020 i han continuat fins dia 30/09/2020, en la que ha estat la seva primera temporada. El mes d’agost, les festes de Pasqua i Nadal seran inhabils. A partir de la segona edició, que ha començat en el mes d’octubre de 2020, es preveuen un total d’unes 2,5-3 hores setmanals en una o dues sessions, depenent de la durada dels diferents trajectes senderistes i caminades saludables. Es realitzaran sortides en dates assenyalades en el calendari, habitualment els dissabtes de cada setmana, però també s’atendran peticions de sortides de grups organitzats, fins i tot en cap de setmana.

Participació en el projecte

El projecte es vol treballar en xarxa amb les entitats adherides a la Plataforma Ponent-Potent, “Ponentins”, creada el 2017.

Les activitats s’oferiran als usuaris del CS de Son Serra- Sa Vileta i també als centres escolars de Palma, especialment als de la zona de Ponent. També als clubs i associacions de segones edats, veïns, infants, joves i gent gran de la ciutat i de l’illa de Mallorca. Com s’ha exposat, s’atendran també peticions de grups organitzats encara que no pertanyin a cap dels anteriors col·lectius assenyalats.

Col·laboren en el projecte, amb diferents línies d’ajudes: La Conselleria d’Agricultura, pesca i medi ambient del Govern de les Illes Balears, el Consell de Mallorca (Departament d’activitats socioculturals) i l’Ajuntament de Palma (línies d’ajudes a entitats ciutadanes i programa Palma Educa).

Concertau una passejada

Si estau interessats en participar en les passejades, contactau amb nosaltres a través del formulari de CONTACTE d’aquesta web, o bé enviant-nos un correu a parcnaturaldeponent@gmail.com, indicant la passejada que voleu fer, nombre aproximat de participants i nom del col·lectiu o entitat que representau, persona responsable i formes de comunicar amb vosaltres (correu electrònic i telèfon). Si teniu dubtes o voleu parlar directament amb nosaltres, telefonau-nos al 630494964 Les excursions que podeu triar són aquestes (feu clic sobre la que vos interessi i accedireu a la seva fitxa):

CAMINADES SALUDABLES. ENLLAÇOS A WIKILOC
1- Caminada pel Camí Reial de Puigpunyent
2- Caminada de Son Rapinya a Son Fila Nou
3- Passejada per Son Muntaner. Pi ver
4 – Caminada per Sa Vileta-Coll de Son Marill-sa Vileta
5- Son Quint-Son Vida
6- Serra de Son Marill-Puig de Ses Gatoves
7- Ruta de les mines de guix
8- Passejada pel Parc de Son Muntaner i Son Fila
9 Passejada reivindicativa: Son Quint finca pública
10- Palma-Puigpunyent pel camí vell. Ruta de la Pedra en Sec
11- Caminada per Son Suredeta
12- Caminada per Son Fila i Son Muntaner
13- Caminada per Son Fila Vell i Son Fila Nou
14- Caminada per Son Suredeta i pel torrent de Sant Magí
15- Caminada per Son Quint. Pedrera Grossa
16- De Bellver a Son Fila nou. El Corredor verd de Ponent
17- Caminada pells camins de Puigpunyent i d’Estellencs
18.1- De Son Quint a Bellver. El Corredor Verd de Ponent
18.2- De Bellver a Son Quint. El Corredor Verd de Ponent
19.1- Caminada per Son Quint
19.2- Caminada per Son Quint
20- Passejada nocturna per Son Quint
21- Son Muntaner – Son Suredeta
22- Porta de Jesús-La Vileta
23- Establiments-Es Bunyolí
24- Coll del Vent-Son Marill
25- Parc de Son Quint-Son Muntaner
26- Son Vida. Sa Coma Fosca
27- Font de s’Ermita. Bendinat
28- Son Riera-Serra de Son Marill
29- Son Muntaner-Son Suredeta escoles

Metodologia del projecte

Els actuals hàbits de vida dels ciutadans no fomenten les activitat lúdiques i culturals al carrer d’una forma prou satisfactòria. Les ofertes d’oci saludable i amb continguts culturals d’una mínima qualitat lligats al coneixement dels entorns vitals, així com a l’afavoriment de les relacions socials, no son nombroses. Les ofertes d’oci centrades més en aspectes merament lúdics, sense cap o amb un escàs transfons sociocultural i de coneixement i reflexió sobre la realitat que ens envolta son avui majoritàries. La desaparició dels espais naturals per mor de la pressió urbanística i la degradació de les zones verdes més properes als nuclis poblats, han tengut com a efecte que la gent ja no s’aventura dins les garrigues i boscs dels voltants de les zones urbanitzades per considerar-los llocs perillosos i desconeguts. L’urbanisme actual, a més, fomenta la vida a l’interior de les finques i ofereix barriades senceres de condominis tancats al voltant de jardins amb piscines comunitàries. Per difondre les activitats socioculturals i la participació ciutadana hem de crear nous espais de trobada, com són les activitats saludables, culturals i mediambientals de qualitat i mínimament fonamentades en els principis i objectius que hem anat explicant.

Conèixer i passejar les rutes senderistes i les caminades saludables del #PARCNATURALDEPONENT volem que sigui un conjunt d’activitats que siguin d’interès per a la ciutadania. No obstant, un disseny d’activitats senderistes o de passeig per unes rutes saludables no ens semblaria suficient si no van acompanyades d’altres estratègies que fomentin la participació dels usuaris en el projecte i, per això, s’han creat les eines interactives com el MAPA DEL PARC NATURAL DE PONENT o el MAPA D’ACTIUS DE SALUT DE PONENT, amb l’aplicació My Maps, de Google; i el seguiment de les rutes senderistes i rutes saludables amb una altra aplicació, WIKILOC, basada també en el GPS de Google. Unes eines informàtiques que permeten a tots els participants de les activitats anar aportant els seus suggeriments i coneixements en relació a l’entorn natural i els espais lliures del districte de Ponent de Palma, bé sigui mitjançant la participació directa en les sortides o excursions, bé mitjançant la difusió dels MAPES, contribuint així a enriquir aquests recursos interactius. D’alguna manera, pensam, les sortides contribuiran a fomentar la participació ciutadana en la confecció dels mapes interactius i aquesta participació en la confecció dels mapes, alhora, contribuirà a l’interès de la ciutadania per conèixer aquests espais naturals i a participar en les sortides socioculturals i mediambientals.

Durant el període de desenvolupament del projecte les línies bàsiques que treballarem són:

Campanya contra la urbanització de Son Puigdorfila Nou -2020-

a) Realitzarem campanyes permanents de sensibilització sobre l’emergència climàtica a Mallorca i a Palma: conèixer i estimar el medi ambient com a eina per a lluitar contra el canvi climàtic i el canvi cap un model de ciutat pensada més per a les persones que per als cotxes.

b) Coneixerem i fomentarem la defensa del patrimoni natural, cultural, patrimonial i etnològic: possessions, marjades, camins públics, formes de vida de la Palma de fora portes.

c) Fomentarem la conservació i la protecció del patrimoni i elements etnològics catalogats.

d) Reivindicarem un entorn natural, uns parcs i jardins, en definitiva, una ciutat més amable, cuidada, protegida i orientada al benestar de les persones.

e) Treballarem l’envelliment actiu i saludable mitjançant caminades pel nostre entorn més immediat i previndrem situacions de sedentarisme i de solitud, oferint alternatives de qualitat per a l’aprofitament de l’oci.

f) Treballarem col·lectivament els MAPES DEL PARC NATURAL DE PONENT i contribuirem a la construcció de la història local.

g) Treballarem de forma transversal els objectius relacionats amb el foment de la integració sociocultural dels col·lectius amb necessitats especials, el coneixement intergeneracional, el treball interdisciplinari i el foment de la interculturalitat a través del coneixement de les diferents formes de vida del nostre entorn (element etnològic).

Publicat per JP FAIG

Empresa de formació, d’assessorament i de gestió. Xarxes socials, web, firma digital, subvencions, contractació pública, associacions, partits polítics fundacions, etc. Gestions davant de l’Administració Pública.

5 respostes a “Senderisme i Caminades Saludables

Deixa un comentari

Design a site like this with WordPress.com
Per començar